tisdag 19 april 2011

Blåsippa från Resarö



2010 var jag på en kurs i Stockholm på våren. Jag bodde hos min syster och hennes familj på Resarö inte långt från Vaxholm. När vi gick en promenad i skogen var hela marken blå av blåsippor. Det var mycket vackert. Jag har bara sett sådana stora bestånd på bild. Tidigare har jag sett fina blåa hav av Scilla (Rysk blåstjärna) i Göteborg och i Halland.

Det växte blåsippor även hos min syster och jag fick gräva upp några plantor. De syntes därefter knappt att jag tagit av beståndet. Jag lade dem i en gammal glassburk och hällde på lite vatten så de inte skulle torka ut. Dessa tog jag med nästa dag på den sista kursdagen inne i Stockholm. De klarade senare utan problem hela tågresan hem till Göteborg.

Hemma fick de ligga skuggigt på balkongen innan vi fortsatte färden till sommarstugan i Sydhalland. Plantorna planterade jag på några ställen i trädgården och vattnade. De har nu legat i marken hela vintern och nu har de visat sig. Den första som jag fann har tre utslagna blommor.



Tänk på att om man plockar blommor ska man bara ta så få att inte beståndet förstörs. När man har tagit plantor ska man inte se att man varit där. Samlar man till exempel vitmossa i skogen, ska man inte ta stora sjok utan bara lite här och där så att det snabbt kan växa ihop igen.

Utanför vår tomt vid vår sommarstuga växer liljekonvalj. Ett år såg jag att någon hade varit där och grävt upp plantor. Det var inte en som jag, som bara tar några enstaka plantor, utan de hade skavt av en stor bit så att marken hade en stor kal fläck. Rätt fräckt med andra ord. Det tog flera år innan allt hade återställts som det såg ut innan.

Jag vill helst att rara vilda växter får blomma i fred i naturen. Plockar man hem dem så lever de i en vas i några dagar och bara glädjer några få. Om man låter dem stå kvar får fler njuta av dem. Då har de även möjlighet att gå i frö och sprida sig vidare.

Ett annat år på midsommarafton var det en kvinna som slet av en enda stackars blommande lupin utanför vårt staket som jag hade planterat. Det blev med andra ord inga frön från den plantan det året. Blomman prydde nog en vas i en husvagn i några dagar och sedan slängde bort till ingen nytta.

Plocka gärna vilda blommor. men ta bara växter som finns i stora mängder och som inte hotas av utrotning. Jag personligen tycker blommorna är vackrast i naturen, och där fler kan njuta av dem.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Blåsippa heter Hepatica nobilis på latin. Tidigare var den känd under namnet Anemone hepatica. Man har numera satt blåsipporna i ett eget släkte: Hepatica, då man inte anser att de är släkt med de andra sipporna som vitsippa som tillhör släktet Anemone. Nobilis betyder ädel eller förnäm.

Växten har i folkmedicinen använts mot leversjukdomar då man tyckt att bladloberna liknat leverflikar och att undersidan av bladen är leverbrun. Det kallas för signallära att växterna enligt en gudsordning signalerat i sin form eller färg vilken kroppsdel de är lämpade för att kurera sjukdomar.
Numera använder man växten, gärna i förädlade former som en fin trädgårdsväxt.

Läs mer om blåsippa på Wikipedia i artikeln: Blåsippa. eller i den Virtuella floran: Blåsippa.


Ett knippe blåsippor som kommit upp i vår trädgård.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar