tisdag 27 mars 2012

Fänrikshjärta blommar länge


En trevlig liten perenn som blommar tacksamt och länge är Fänrikshjärta (Dicentra formosa). Den börjar blomma hos oss i början av maj och håller på till långt efter midsommar.
Namnet Dicentra kommer från grekiska dis som betyder dubbel och kentron som betyder tagg, pigg eller sporre. Formosa betyder vacker.
På danska heter växten Småhjerte. Ett fint namn på en söt växt. På engelska Bleeding Heart, blödande hjärta.

Man har via dna-analyser nu bytt släktskap på Dicentra och flyttat dem till gruppen Lamprocapnos. Fänrikshjärta ska egentligen heta Lamprocapnos Formosa istället.
Inom släktet Dicentra/Lamprocapnos finns även Löjtnanshjärta, Sjömanshjärta, Furirhjärta och Silverhjärta.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Vid vår stuga har jag planterat den i framkanten av en lång rabatt i vår inhägnade trädgård tillsammans med små påskliljor som heter 'Tête à Tête'. Det är de man köper i krukor tidigt på våren. De går efter blomning utmärkt att plantera ut i trädgården. men de blir betydligt mindre än de krukodlade.

Det är lätt att föröka Fänrikshjärta. Man gräver försiktigt upp plantan i en stor jordklump. Rötterna är sköra och går lätt av, men det gör ingenting så länge det finns blad eller blomstänglar på dem. Det är så man förökar dem, en rotbit med blad på. Man planterar ut dem i jorden och vattnar. Mycket enkelt. Man kan även dela den medan den blommar, men då får man vattna dem lite extra tills de etablerat sig.


De flikiga bladen hos Fänrikshjärta.

I vår trädgård har vi tre varianter av Fänrikshjärta; en rosa som är ymnigt förekommande hos oss; en vit 'Alba' som ännu ej har etablerat sig efter den senaste flytten 2010, men som lever och kommer upp med några blomstänglar; och till sist en mörkrosa 'Bacchanal' som jag köpt på postorder 2008. Jag tror att den har överlevt sin flytt våren 2011, för jag har sett några blad på den, men inga blommor.

Den vita varianten 'Alba' har ännu inte bildat stora tuvor som den rosa hos oss, men den blommar i alla fall med några stänglar i sin del av perennrabatten.

Fänrikshjärta kommer ursprungligen från västra Nordamerika och växer där i bergstrakter och i skogsmark. Den vill ha lätt skugga men kan även stå lite mer soligare. Jorden ska vara lätt, humusrik och fuktighetshållande och den kan bli mellan 20 och 50 cm hög
Växten är tuvbildande och kan användas som marktäckare framför buskage och under ljusa träd. Då den blommar länge kan den också användas som kyrkogårdsväxt. Den fungerar utmärkt som woodlandväxt.


Vår rosa variant trivs utmärkt i det halvskuggiga läget i vår trädgård.


Fänrikshjärta blommar rikligt och länge. Dess gröna bladverk passar fint i framkanten på perennrabatter.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar